Nosework

Hvem kan træne nose work?

Nose Work er for alle hunde og alle hundeførere, uanset om du ønsker at deltage i konkurrencer eller ej. Når først hunden har lært at finde  en af de dufte, der benyttes til nose work, er det kun fantasien, som sætter grænser for, hvor du kan lade din hund søge/arbejde. Hvorfor ikke lade hunden søge i garagen, i stuen, i udhuset, i haven, skoven, eller hvor I end kommer hen? Det er en fantastisk udfordring og stimulering i hverdagen og kan f.eks. også lægges ind som en aktivitet på en almindelig gåtur.

Hvad lærer jeg til nose work?

Nose work går ud på, at hunden skal søge efter specifikke dufte i forskellige miljøer, og hver ekvipage konkurrerer imod sig selv. Ved at duften placeres i forskellige højder og miljøer med varierende sværhedsgrad, får hunden mental og fysisk stimulation. Nosework kræver hverken avanceret eller dyr udrustning, men bygger på hundens medfødte instinkt, nemlig at anvende sin lugtesans. Nose work er baseret på værdier såsom alsidighed, sikkerhed og hundens mentale og fysiske sundhed. 

Konkurrencemæssigt søger hunden efter gemte dufte.  Selve træningen er bygget op omkring søgning efter tre specielt udvalgte dufte i fire forskellige miljøer: beholdersøg, indesøg, udesøg og køretøjssøg.

Den grundlæggende færdighed i Nose Work er at lære hunden at finde en duft. Dette skal hunden naturligvis lære, da der ikke umiddelbart er nogen værdi i de anvendte dufte for hunden. Der er forskellige måder både at indlære og forstærke indlæringen af en duft hos hunden. 

Duftene man arbejder med er æteriske olier, og den første duft er lavendel. De næste er eucalyptus og anis

3 dufte - 4 forskellige miljøer

  • BEHOLDERSØG - kan være i mange forskellige typer beholdere, f.eks. papkasser, plasticbeholdere, kufferter, tasker 
  • INDENDØRSSØG - kan f.eks. være i badeværelser, kontorer, opholdsrum, lagerrum, garager 
  • UDENDØRSSØG - er på et afgrænset udendørsområde
  • KØRETØJSSØG - duften er fikseret på et af to køretøjer som f.eks. en bil + trailer, traktor + vogn

Du kan finde hold og mere info nedenstående link

Kommer snart